Walkers-toiminta on 1994 Aseman Lapset ry:ssä kehitetty nuorisotyön muoto, jota toteutetaan yli 20:lla paikkakunnalla Suomessa. Toiminnalla lisätään turvallisten nuorisoalan ammattilaisten sekä vapaaehtoisten aikuisten läsnäoloa nuorten arjessa ja vapaa-ajalla, heidän suosimissaan ympäristöissä. Tavoitteena on kohdata erityisesti nuoria, jotka ovat jääneet tai jättäytyneet muiden nuorille suunnattujen palveluiden ja harrastusten ulkopuolelle.

Aikuiset ovat vastuussa lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Walkers-toiminnan pohjalla on kuitenkin kokemus siitä, ettei nuoria läheskään aina kohdata heidän toivomallaan ja tarvitsemallaan tavalla. Toisilla luotettavia aikuisia on elämässä aivan liian vähän, ja osalla myös luottamus aikuisiin on päässyt horjumaan.

Ehkä tuntuu välillä, että kun aikuiset ja nuoret kohtaa muualla, kun nuorisotyön järjestämässä työssä, niin se on yleensä vihamielistä”, Kiertueen Erätauko-keskusteluun osallistunut nuori

Juhlavuoden kunniaksi neljällätoista Walkers-paikkakunnalla järjestetään Erätauko-keskusteluja, joihin osallistuu sekä nuoria että aikuisia. Iso osa keskusteluihin osallistuneista nuorista on heitä, jotka ovat jättäytyneet muun nuorisotoiminnan ulkopuolelle, eivätkä yleensä osallistu tämän tyyppisiin tilaisuuksiin. Keskusteluissa on mukana myös nuorisotyön- ja kasvatusalan ammattilaisia sekä kunnallisen tason päättäjiä. Keskustelijoista puolet on nuoria, puolet aikuisia.

Yhteisessä piirissä käydään keskustelua nuorten kohtaamisesta, mukaan ottamisesta ja osallisuuden vahvistamisesta. Keskustelut kirjataan anonyymisti, ja kirjauksista tehdään myöhemmin koonti, josta tulemme viestimään myös Erätauko-säätiön nettisivuilla. Tässä uutisessa on hyödynnetty tähän asti järjestetyissä Erätauko-keskusteluissa nousseita oivalluksia.

Walkerseja toimii tällä hetkellä pitkäaikaissopimuksilla 14 alueella, jotka ovat Eurajoki, Hamina, Helsinki, Imatra, Kauhajoki, Kotka, Lahti, Leppävirta, Oulu, Pietarsaari, Savonlinna, Siuntio, Sodankylä, Varkaus ja Ylivieska.

 

“Missä vaiheessa me aikuiset unohdetaan, millaista oli olla nuori?” 

Puolet kiertueen keskusteluista käytiin kevään 2024 aikana, loput käydään tulevana syksynä. Kiertueen jo käydyissä keskusteluissa ovat korostuneet oivallukset siitä, miten tärkeitä tällaiset kohtaamiset ovat olleet, ja miten tärkeää nuoria olisi kuulla ja ottaa mukaan useammin.

Tällaisia pitäisi olla enemmän. Meillä kun on tuolla työryhmissä ja virkamiehissä muka niin paljon viisautta, että keskenämme pohdimme ja päätämme asioista – niin meille vanhempina viranhaltijoina ja toimijoina olisi hyväksi vaikka kerran viikkoon tällaiset keskustelut, ja alkaisi asiat niin sanotusti mennä oikeihin lokeroihin.” 

Tämä vahvisti mulle sen, että me aikuiset ollaan valtasuhteessa lapsiin ja nuoriin ja aikamoinen vaatimus on asettaa heitä siihen asemaan, että vaaditaan, että lasten ja nuorten pitäisi uskaltaa tulla juttelemaan meille. Että asetelma pitäisi kääntää niin, että me aikuiset jalkauduttais nuorten luo ja mentäis heidän luokse juttelemaan, että miten me voitaisiin jalkautua useammin itse heidän luokse ja heidän maailmaan.”

Keskusteluista on saatu paljon hyvää palautetta ja tämäntyyppisiä kohtaamisia on toivottu omaan arkeen tai työhön enemmän. Tällaisten keskustelujen avulla voidaan tuoda yhteen ja näkyväksi aikuisten ja nuorten arjen todellisuuksia, eroja ja yhtäläisyyksiä. Tämän tyyppiset kohtaamiset ovat tärkeitä, sillä niiden myötä voi oppia uutta, muistaa unohtumaan päässyttä, ja samalla ne voivat madaltaa kynnystä kohdata, kertoa ja keskustella myös tulevaisuudessa.

Eniten se, että nuoret haluaisi tulla kohdatuksi tasa-arvoisena ihmisenä, ei vaan ”nuorena”.”

On myös aikuisia, jotka ei ajattele olevansa ylempiarvoisia kuin nuoret.”

Minna ja Ville korostavat dialogitaitojen merkitystä siinä, miten aikuiset kohtaavat nuoria niin työssään kuin myös arkisemmissa kohtaamisissa. Kohtaamisten olisi oltava vastavuoroisia. Erityisesti nuorten parissa toimivien vapaaehtoisten ja työntekijöiden ohjaaminen dialogisemman otteen pariin olisi heidän mukaansa tärkeää. Ja toki taidosta olisi hyötyä aivan kenelle tahansa.

Ihana miten kauniisti aikuiset ovat jutelleet nuorista. Hienoa kuulla, ettei meidän tarvitse pelätä aikuisia – niin tekee mieli sanoa samoin, ettei meitä nuoriakaan tarvitse pelätä.” 

Keskustelu oli turvallinen, ja vaikka jännitän puhumista, nyt oli helppoa jutella.”

Kirjauksista tullaan tekemään koonti, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten nuoria kohdataan ja miten nuoret toivoisivat tulevansa kohdatuiksi. Tarkoituksena on myös koota yhteen kiertueen oppeja ja oivalluksia, joita myös sinä voit jatkossa hyödyntää vastaavanlaisen keskustelun suunnittelemisessa. Viestimme näistä myöhemmin myös Erätauko-säätiön nettisivuilla.

Pakko vielä antaa neuvo aikuisille, että meidän moikkaaminen saattaa olla takasin päin vaan tällainen pieni nyökytys – ettei kannata miettiä, että ollaan epäkohteliaita. Me vaan ollaan vähän vähäeleisiä.” 

 

Tervetuloa mukaan viettämään Walkers-toiminnan juhlavuotta

Kuinka monen nuoren kanssa sinä olet ollut tekemisissä kuluneen kuukauden aikana? Monelleko nuorelle uskot olevasi tärkeä aikuinen? Walkers-toiminta haluaa herättää kaikki aikuiset pohtimaan sitä, miten he itse kohtaavat nuoria arjessaan.

Walkers-toiminnan juhlavuotta vietetään Helsingissä Narinkkatorilla lauantaina 24.8.2024 klo 13-15:30. Ohjelmassa on muun muassa yhdenvertaisuuskävelyä ja keskustelua Erätauko-mallia hyödyntäen. Yhdenvertaisuusharjoituksessa tuodaan yhteen ja näkyväksi aikuisten sekä nuorten arjen todellisuutta, eroja ja yhtäläisyyksiä. Mukana kävelemässä on niin nuoria kuin myös luottamushenkilöitä, poliitikkoja ja julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Harjoituksen jälkeen pohditaan yhdessä yhdenvertaisuuden kokemuksia osallistujien kesken. Tapahtuma on kaikille avoin.

 

Mikä Erätauko-säätiö?

Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.

Erätauko-säätiön visio on, että yhteiskunnallinen keskustelu on rakentavaa, kunnioittavaa ja siihen osallistuvat yhteiskunnan jäsenet laajasti. Ihmisillä ja organisaatioilla on sekä halua että osaamista käydä rakentavaa keskustelua tärkeistä aiheista.

 

Kirjoittanut: Eveliina Alho

Uutiset

Kaikki uutiset