Erätauko-säätiö myöntää vuosittain Suomen dialogiteko -tunnustuksen jollekin toimijalle. Tunnustuksen avulla halutaan kiittää henkilöitä ja toimijoita, jotka tukevat rakentavaa ja tasavertaista keskustelukulttuuria, ja siten vahvistavat demokratiaa, osallisuutta sekä yhteiskunnallista luottamusta.
Tänään tunnustus jaettiin kuudetta kertaa. Tunnustuksen vastaanottivat Postimuseon johtaja Sami Louekari sekä Turun Kaupunginteatterin myynti- ja markkinointijohtaja Veera Westerlund.
Museokeskus Vapriikissa sijaitseva Postimuseon kohtaamispaikka Kupla on vakiinnuttanut paikkansa tärkeiden keskustelujen tilana, edistäen yhteiskunnallista dialogia ajankohtaisista aiheista. Kohtaamispaikka yhdistää näyttelyt ja keskustelut, vahvistaen tasavertaisia kohtaamisia ja avointa vuoropuhelua eri ryhmien välillä. Kuplan keskusteluissa on käytössä Erätauko-menetelmä.
Erätauko-koulutukset ovat opettaneet meille tapaa keskustella. Kyse ei ole vain siitä, miten keskustelemme museokävijöiden ja yleisöjen kanssa ulospäin, vaan myös siitä, miten me itse käymme työyhteisömme sisällä keskustelua. Dialogin käyminen on ollut ammatillisesti opettavaista”, Sami Louekari
Turun Kaupunginteatteri on kehittänyt saavutettavuutta yhteistyössä Cultura-säätiön kanssa. Osana saavutettavuustyötä toteutettiin Erätauko-keskusteluja, joiden avulla syvennettiin ymmärrystä teatterin saavutettavuudesta. Selvityksessä selvisi, että kielivähemmistöt toivoivat tekstityskieliksi englantia ja selkosuomea, mihin teatteri vastasi syksyllä 2024. Tämä on hieno esimerkki siitä, miten osallistava dialogi voi tukea toiminnan kehittämistä ja luottamuksen rakentamista organisaation ja yhteisön välillä.
Olemme oppineet dialogin käymisestä ihan valtavasti. Käytimme Erätaukoa kielivähemmistöselvityksessä, joka lisäsi ymmärrystämme todella paljon. En usko, että olisimme saaneet pelkällä sähköisellä kyselyllä samoja havaintoja. Erätauko-keskusteluista saimme kaikkein suurimmat oivallukset.”, Veera Westerlund
Sami Louekari ja Veera Westerlund korostavat kumpikin, kuinka arvokkaalta tunnustus tuntuu – se osoittaa, että heidän työnsä merkitys on huomattu. Joskus työn vaikutuksia ei voida heti mitata määrällisesti, vaan niiden laajuus voi hahmottua vasta ajan myötä. Huomatuksi tuleminen vahvistaa osaltaan motivaatiota jatkaa dialogityön tekemistä jatkossakin.
Taustaa
Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.
Erätauko-säätiö ja sitä ennen Sitra ovat jakaneet Suomen dialogiteko -tunnustuksen vuosittain vuodesta 2019 lähtien. Tunnustuksen avulla halutaan kiittää henkilöitä ja toimijoita, jotka tukevat rakentavaa ja tasavertaista keskustelukulttuuria, ja siten vahvistavat demokratiaa, osallisuutta sekä yhteiskunnallista luottamusta.
Aikaisempina vuosina tunnustus on myönnetty:
- Vuonna 2023 Erätauko-säätiö palkitsi Aleksi Lumpeen, Politiikkaradion Hyvin sanottu -debatit sekä Juuret -kollektiivin Emma ja Elham -teoksen rakentavan keskustelun tukemisesta vaikeissa aiheissa
- Vuonna 2022 Suomen dialogiteko -tunnustus jaettiin yhteensä lähes seitsemällekymmenelle toimijalle demokratian vahvistamisesta
- Vuonna 2021 tunnustus myönnettiin Miriam Attiakselle tärkeästä työstä sovittelun tukemiseksi ja polarisaation ehkäisemiseksi
- Vuonna 2020 tunnustuksen sai Lahden kaupunki, joka on toiminut valtakunnallisena suunnannäyttäjä dialogin laajamittaisessa käyttöönotossa sekä asukkaiden kanssa että kaupungin oman organisaation sisällä
- Sitran Erätauko-hankkeen aikana, vuonna 2019, Suomen dialogiteko -tunnustus myönnettiin Mielellään-verkostolle
Mikä Erätauko-säätiö?
Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.
Erätauko-säätiön visio on, että yhteiskunnallinen keskustelu on rakentavaa, kunnioittavaa ja siihen osallistuvat yhteiskunnan jäsenet laajasti. Ihmisillä ja organisaatioilla on sekä halua että osaamista käydä rakentavaa keskustelua tärkeistä aiheista.