Erätauko-säätiö myöntää vuosittain Suomen dialogiteko -tunnustuksen jollekin toimijalle. Tunnustuksen avulla halutaan kiittää henkilöitä ja toimijoita, jotka tukevat rakentavaa ja tasavertaista keskustelukulttuuria, ja siten vahvistavat demokratiaa, osallisuutta sekä yhteiskunnallista luottamusta. Tänä vuonna tunnustus jaetaan kuudetta kertaa.

Postimuseon kohtaamispaikka Kupla on uudenlainen museotila, jonka avulla tuetaan yhteiskunnallista dialogia tärkeistä aiheista. Postimuseo on valtakunnallinen vastuumuseo, johon kuuluvat myös Tampereen historiallisten museoiden mediamuseo Rupriikki ja Suomen pelimuseo. Kohtaamispaikan avulla edistetään tasavertaisia kohtaamisia sekä vahvistetaan keskustelukulttuuria, osallisuutta ja avointa vuoropuhelua eri ihmisryhmien kesken. Kuplassa yhdistyvät uudella tavalla näyttelyt ja niiden teemoista keskusteleminen. 

Keskusteluaiheita ovat olleet esimerkiksi digitalisaatio, tekoäly ja pelikulttuurin ilmiöt. Kuplan tilaisuudet ja niiden kiinnostavat aiheet ovat tukeneet yhteistä ajattelua ja ihmettelyä sekä ymmärryksen syvenemistä itsestä, kanssaihmisistä ja ajankohtaisista ilmiöistä. Kupla on tilana houkutteleva ja konseptina demokratiaa vahvistava. 

Kuplassa jokainen saa puhua, ja keskustelijat kunnioittavat toistensa mielipiteitä. Moni osallistuja ei tunne toisiaan ennestään, mutta tilaisuudet ovat sujuneet keskittyneesti ja rakentavasti,” kertoo Postimuseon kehittämispäällikkö Tiia Tiainen

Turun Kaupunginteatteri on tehnyt viime vuosina laajempaa saavutettavuustyötä, jonka osana on toteutettu yhdessä Cultura-säätiön kanssa osallistava kielivähemmistöselvitys. Selvityksen osallisuuden tukena olivat Erätauko-keskustelut, joiden avulla on mahdollista syventää ymmärrystä itsestä, muista ja keskustelun aiheesta. 

Erätauon avulla pyrittiin selvittämään, miten muutkin kuin suomenkieliset saataisiin tulemaan teatteriin. Kävi ilmi, että alueen kielivähemmistöt toivoivat tekstityskieliksi englantia ja selkosuomea. Tähän toiveeseen Turun Kaupunginteatteri on vastannut syksyllä 2024. Musikaali Once ja dekkari Hildur on tekstitetty paitsi englanniksi, myös selkosuomeksi. 

Turun Kaupunginteatterin saavutettavuustyö on hieno esimerkki siitä, miten osallistavaa dialogia voi hyödyntää toiminnan kehittämisessä – ja miten kehitystyö ja mahdolliset muutokset sen jälkeen myös toteutetaan. Tämä vahvistaa luottamusta dialogeja järjestävän tahon ja niihin osallistuneiden ihmisten välillä. Teatterin toiminta edustaa uudenlaista, dialogista yhteistyötä kulttuuriorganisaation, kävijöiden ja alueen asukkaiden välillä saavutettavuuden vahvistamiseksi.

Kun tavoitellaan uusia yleisöjä, on olennaista tietää, mitä he itse teatterilta toivovat. Turun kielivähemmistöjen edustajat eivät odottaneet esityksiä tai tekstitystä omalla kielellään. He halusivat tutustua suomalaiseen kulttuuriin esityksissä, joiden tekstitys englanniksi ja selkosuomeksi tukee heidän kielenopiskeluaan. Dialogi ohjasi teatterin tekstitysratkaisuja ja toimi kielivähemmistöille kutsuna tulla kaupunginteatteriin”, Veera Westerlund, Turun Kaupunginteatteri

On sekä inspiroivaa että rohkaisevaa, kun erilaiset yhteisöt tukevat käytännön teoin tasavertaista, osallistavaa ja rakentavaa keskustelukulttuuria, ja hyödyntävät eri keskusteluista saatua ymmärrystä oman työnsä kehittämisessä tai uudenlaisten ratkaisujen etsimisessä.” Laura Arikka, Erätauko-säätiö

 

Taustaa

Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.

Erätauko-säätiö ja sitä ennen Sitra ovat jakaneet Suomen dialogiteko -tunnustuksen vuosittain vuodesta 2019 lähtien. Tunnustuksen avulla halutaan kiittää henkilöitä ja toimijoita, jotka tukevat rakentavaa ja tasavertaista keskustelukulttuuria, ja siten vahvistavat demokratiaa, osallisuutta sekä yhteiskunnallista luottamusta.

Aikaisempina vuosina tunnustus on myönnetty:

 

Mikä Erätauko-säätiö?

Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.

Erätauko-säätiön visio on, että yhteiskunnallinen keskustelu on rakentavaa, kunnioittavaa ja siihen osallistuvat yhteiskunnan jäsenet laajasti. Ihmisillä ja organisaatioilla on sekä halua että osaamista käydä rakentavaa keskustelua tärkeistä aiheista.

 

Lisätietoa:

Laura Arikka, toimitusjohtaja, Erätauko-säätiö

laura.arikka@eratauko.fi

044 579 2686

Uutiset

Kaikki uutiset