Hyvin sanottu -keskustelufestivaali järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Kaksi ensimmäistä vuotta festivaali järjestettiin Hämeenlinnassa, tänä vuonna tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Lahdessa. Festivaalin järjestämisestä vastasivat Yle, Lahden kaupunki ja Erätauko-säätiö. Hyvin sanottu -hankkeella on lisäksi toistasataa yhteistyökumppania, joiden kanssa yhteistyössä Hyvin sanottu -keskustelufestivaali järjestetään.
Hyvin sanottu -hanke on Ylen ja Erätauko-säätiön yhteinen, viisivuotinen hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia, luoda rakentavan keskustelun mahdollisuuksia ja innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun. Samalla vahvistetaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan.
Kahden päivän aikana Lahdessa käytiin yli 70 keskustelua. Festivaali rakentui kolmenlaisista keskusteluista: julkisista, luottamuksellisista ja pop up -keskusteluista. Viikonlopun aikana käytiin 12 Ylen järjestämää julkista keskustelua, joita pääset katsomaan myös jälkikäteen Yle Areenasta.
Hankkeen yhteistyökumppanit järjestivät yhteensä 40 pop up -keskustelua, joihin kaikki tapahtumakävijät olivat tervetulleita hyppäämään mukaan. Keskusteluihin oli mahdollista osallistua liittymällä mukaan keskustelurinkiin tai seuraamalla keskustelua yleisöstä, jakaen sieltä käsin omia kokemuksia aiheesta. Lisäksi Ylen Politiikkaradio järjesti 6 pop up -keskustelua. Pääset kuuntelemaan Ylen Politiikkaradion keskustelut Yle Areenasta.
Lisäksi viikonlopun aikana käytiin 20 luottamuksellista keskustelua, joihin osallistui yhteensä yli 300 osallistujaa. Luottamuksellisissa keskusteluissa syvennyttiin suljettujen ovien takana luottamusta ja turvallisuutta vaativiin aiheisiin. Keskusteluja käytiin erittäin tunnelmallisiksi sisustetuissa tiloissa: “mökissä”, “laiturilla”, “terassilla” ja “rannassa”.
Näiden lisäksi keskusteluja käytiin myös muualla Suomessa. Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin satelliittitapahtumia järjestettiin Hämeenlinnassa, Kittilässä, Kiuruvedellä, Kotkassa, Nurmeksessa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Lisäksi kaikille avoimia keskusteluja käytiin anonyymisti viestipalvelu-Jodelissa.
Jokaisen keskustelufestivaali
68 prosenttia suomalaisista kokee keskustelukulttuurin menneen huonompaan suuntaan. Erityisesti yhteiskunnallisen keskustelun koetaan ottaneen takapakkia, ja keskusteluihin kaivataan lisää asiallisuutta. Samaan aikaan kuitenkin arvostus eri mieltä olevia kohtaan on kasvussa ja lisää paikkoja rauhallisemmille keskusteluille kaivataan. Peräti 77 prosenttia suomalaisista kertoo nauttivansa syvällisistä keskusteluista. (Hyvin sanottu 2023.) Juuri tähän tarpeeseen Hyvin sanottu -festivaali pyrkii vastaamaan.
Kuten aikaisempina vuosina, myös tänä vuonna festivaalikävijät toivat esille arvostustaan nimenomaan sitä kohtaan, että keskustelufestivaali tarjoaa keskusteluareenan aivan kaikille. Tällä festivaalilla ääneen pääsevät kaikki halukkaat, ja jokainen voi osallistua keskusteluun matalalla kynnyksellä omista kokemuksistaan käsin. Keskusteluun osallistuakseen ei siis tarvitse olla aiheen asiantuntija vaan riittää, että lähtee keskusteluun mukaan rakentavalle keskustelulle avoimin mielin.
Tällaisia festareita on tärkeä järjestää, sillä nämä ovat sellaisia paikkoja, joissa ihmiset tulevat kuulluksi. TV:ssä ja muissa julkisissa foorumeissa kuuluisuudet ja poliitikot pääsevät ääneen, mutta täällä tavalliset kansalaisetkin pääsevät.”
Viikonlopun aikana keskusteluja käytiin aina digitaalisuuden ekologisesta jalanjäljestä nuorten medialukutaitoon sekä esimerkiksi ruoka-avusta suostumukseen seksissä. Monipuolisten keskustelujen järjestämisestä vastasivat Hyvin sanottu -hankkeen yhteistyökumppanit.
Miten laajasti täällä on aihealueita, eri edustajia, eri kokemuksista tulevia ihmisiä, just se kuinka tää tuo yhteen kaikki.”
Saamamme palaute on ollut hyvin positiivista. Kysyimme keskusteluihin osallistuneilta palautetta siitä, miten rakentavaksi ja tasavertaiseksi he kokivat keskustelun asteikolla 1-5. Palautteiden keskiarvoksi muodostui 4,59, eli keskustelut koettiin hyvin rakentaviksi ja tasavertaisiksi.
Lisäksi festivaalikävijöitä, keskusteluiden järjestäjiä sekä ohjaajia haastateltiin niin Ylen kuin Erätauko-säätiön toimesta. Ylen syvähaastatteluissa haastatellut arvioivat tapahtuman tavoitteiden toteutuneen asteikoilla 1-5 arvioituna keskimäärin arvosanalla 4,29.
Ylipäätänsä tää kaikki dialogi, Erätauko-säätiö, paremman keskustelukulttuurin aktiivinen luominen – se on osa sitä demokratiaa ja pohjoismaista yhteiskunta-ajatusta. Tää on hirveän syvä ja laaja ja semmoinen maailmaa halaava, mutta konkreettinen, että myös tehdään jotain. Mä oon tosi tyytyväinen.”
Tietenkin oli odotuksia ja tota noin niin, kyllä ne ylittyi nyt. Minun mielestä täällä tavallaan on onnistuttu siinä, että tavallaan kuullaan erilaisia mielipiteitä. Ja sitten kun se on niin tasa-arvoista se keskustelu myös, koska niitä titteleitä ei ole keskustelun aikana.”
Erätauko-keskustelun lopussa osallistujat jakavat oman oivalluksensa keskustelusta. Oivalluksia syntyi liittyen niin itse keskusteltaviin aiheisiin kuin erilaisiin tapoihin tarkastella keskusteltavaa aihetta. Osa keskustelujen aikana syntyneistä oivalluksista liittyi keskustelemiseen ja muiden ihmisten kohtaamiseen ylipäätään. Monet sanoittivat sitä, miten harvoin sitä loppujen lopuksi päätyykään keskustelemaan syvällisesti itselle täysin tuntemattomien kanssa ja miten virkistävää sellainen lopulta onkaan.
Vuoden parhaita keskusteluja.”
Tämä aika vaatii yhä enemmän kohtaamista ja osallistamista, kommunikaatiota ja vuorovaikutusta sekä yhteistä työtä etsiä tähän keinoja.”
On ollut hienoa nähdä tätä keskustelukyvykkyyttä, ja miten näitä keskusteluja vedetään ja ohjataan sekä tuolla lavalla että nää pop upit, ja miten ihmiset osallistuu, niin musta on ollut hienoa nähdä tämmöistä rakentavaa keskustelua.”
Haluamme kiittää mahtavasta festivaalista yhteistyökumppaneitamme, jotka lähtivät suurella sydämellä järjestämään keskusteluja tärkeistä, kiinnostavista ja joskus vaikeistakin aiheista. Ilman teitä ei olisi Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia ja festivaaliohjelmaa, josta vuodesta toiseen on löytynyt jokaiselle jotakin. Tätä festivaalia rakennetaan yhdessä.
Valtavan suuret kiitokset myös jokaiselle keskusteluun osallistuneelle, omia ajatuksia jakaneelle, itsensä ylittäneelle, uutta oppineelle ja muiden kokemuksia kuunnelleelle. Yhdessä teemme Suomesta maailman parhaiten keskustelevan kansan!
Mikä Erätauko-säätiö?
Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.
Erätauko-säätiön visio on, että yhteiskunnallinen keskustelu on rakentavaa, kunnioittavaa ja siihen osallistuvat yhteiskunnan jäsenet laajasti. Ihmisillä ja organisaatioilla on sekä halua että osaamista käydä rakentavaa keskustelua tärkeistä aiheista.