Erätauko-säätiön asiantuntijat Efe Evwaraye ja Valtteri Tervala osallistuivat leirille sekä esittelivät osallistujille keväällä 2024 julkaistua Erätauko nuorille -kokonaisuutta ja ohjasivat työpajoja, joiden aiheena oli arvostava kohtaaminen.

Osallistuimme lisäksi Politiikka kuuluu kaikille – paitsi nuorille? -tilaisuuteen, jossa käytiin keskustelua nuorten vaikuttamismahdollisuuksista sekä siitä, miten nuorten osallistumista voitaisiin tukea.

Keskustelun alustukseksi tilaisuuden juontaja, politiikan toimittaja Robert Sundman, haastatteli Erätauko-säätiön asiantuntijoita keskustelukulttuurin tilasta Suomessa. Asiantuntijamme avasivat kokemuksiaan siitä, millaisia esteitä yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisessa he ovat nuorissa havainneet ja millaista viestiä he ovat nuorilta itseltään saaneet. 

Alustuksen jälkeen käytiin päättäjien kesken paneelikeskustelua, jonka jälkeen kävimme aiheesta yhteisiä pienryhmäkeskusteluja Erätauko-menetelmän avulla. Tarkoituksena oli tarjota osallistujille hetki käydä rakentavaa ja kunnioittavaa keskustelua erilaisten ihmisten kanssa.

Päättäjien paneelikeskusteluun osallistuivat vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta, Espoon kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja perussuomalaisten poliitikko Teemu Lahtinen, Helsingin apulaispormestari sekä kokoomuksen poliitikko Daniel Sazonovia sekä Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka.

 

Erätauko nuorille -kokonaisuus tukee arvostavaa kohtaamista

Erätauko nuorille on kokonaisuus, joka tukee dialogitaitojen harjoittelemista sekä osallisuuden toteutumista. Kokonaisuuden avulla voi kehittää omia sekä ryhmän keskustelu- ja kuuntelutaitoja. Paketin avulla nuoret voivat itse toimia Erätauko-keskustelun ohjaajina eli kokonaisuus tukee osaltaan myös esimerkiksi nuorten ryhmänohjaustaitoja. 

Järjestimme leirin aikana yhteensä kolme Erätauko nuorille -infotilaisuutta, joiden aikana kävimme läpi Erätauon taustaa, mitä Erätauko nuorille -kokonaisuus pitää sisällään sekä millaisissa tilanteissa ja miten menetelmää voi hyödyntää. Järjestimme lisäksi kaksi arvostavan kohtaamisen työpajaa, joissa käytiin keskustelua ja syvennettiin ymmärrystä toista arvostavasta kohtaamisesta partiossa. Osallistujia eri tilaisuuksissa oli yhteensä lähes 60.

Arvostavan kohtaamisen työpajoissa oli mukana Erätauosta tuttuja elementtejä; keskustelulla oli ohjaaja ja alussa sitouduttiin rakentavan keskustelun pelisääntöihin. Perinteisestä Erätauko-keskustelusta poiketen nyt oli kuitenkin mahdollista etsiä myös ratkaisuja. 

Osallistujat saivat matkaan mukaan oivalluksia arvostavasta kohtaamisesta ja tutustuivat Erätauko-menetelmän mahdollisuuksiin. Saamamme välitön palaute oli todella positiivista ja innostunutta. Keskustelutilanteita itsessään pidettiin niin arvostavina kuin lämpiminä ja sitä, että sai itse osallistua, pidettiin suuressa arvossa.

Arvostavan kohtaamisen työpajoissa syntyi keskustelua esimerkiksi siitä, miten partioympäristössä tuntemattomien kohtaaminen tuntuu usein helpommalta kuin tavallisessa arjessa. Keskusteluissa jäätiin pohtimaan, mitä sellaista partiossa tapahtuu, mikä helpottaa vuorovaikutusta. Lisäksi useampi kertoi aikovansa säilyttää iloisen ja ystävällisen asenteen muiden kohtaamiseen myös leirin jälkeen omassa arjessa.

Erätauko-menetelmän mukana oleminen leirillä on malliesimerkki siitä, miten arvostavasta kohtaamisesta pidetään partiossa huolta, ja miten aihetta pidetään tarkoituksella pinnalla. Sen eteen tehdään selvästi tietoista työtä,” Efe Evwaraye

 

Erätauko-säätiö on tehnyt Suomen Partiolaisten kanssa yhteistyötä jo neljän vuoden ajan

Erätauko-säätiö on tehnyt yhteistyötä Suomen Partiolaisten kanssa vuodesta 2020 lähtien. Yhteistyö on mahdollistanut Erätauko-keskustelumenetelmän käyttöönoton partiotoiminnan eri tasoilla. Erätauon käyttö tukee osaltaan partiolaisten strategiaa ja partiolaisten johtamistaitoja. Menetelmää on käytetty niin yksittäisissä lippukunnissa kuin myös partion koulutuksissa.

Neljän vuoden yhteiselle matkalle on mahtunut monta rakentavaa, kunnioittavaa ja lämminhenkistä Erätauko-keskustelua. Esimerkiksi vuonna 2023 järjestimme Johtajatulet-tapahtumassa maailman suurimman dialogin rauhan teemasta. Erätauko-keskustelu järjestettiin 3300:lle Johtajatulille osallistuneelle.

Lämmin kiitos jälleen kerran lämpimästä, kaikin puolin sujuvasta ja valtavan antoisasta yhteistyöstä!

 

Lue lisää: 

Erätauko osaksi kaikkea partion tekemistä

Erätauko-säätiö ja Suomen Partiolaiset ovat solmineet yhteistyösopimuksen

 

Mikä Erätauko-säätiö?

Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.

Erätauko-säätiön visio on, että yhteiskunnallinen keskustelu on rakentavaa, kunnioittavaa ja siihen osallistuvat yhteiskunnan jäsenet laajasti. Ihmisillä ja organisaatioilla on sekä halua että osaamista käydä rakentavaa keskustelua tärkeistä aiheista.

Uutiset

Kaikki uutiset