KM Futuren työn keskiössä on auttaa johtoa, esihenkilöstöä ja HR:ää vastaamaan ja vaikuttamaan tulevaisuuden haasteisiin erilaisten muutosten keskellä. KM Future tukee strategiaprosessissa, muutoksissa, tiedolla johtamisessa, tiedonkulun parantamisessa sekä auttaa varmistamaan osaamisen ja kyvykkyyden myös tulevaisuudessa. 

Ihmiset ja ihmisten onnistuminen omassa työssään ovat työssä keskeisiä. Tukea annetaan muun muassa henkilökohtaisilla tai ryhmäsparrauksilla sekä valmennuksilla. Tarja on itse tietojohtamisen ja johtajuuden KTM sekä omaa vahvan taustan muun muassa rahoitusalan johtotehtävistä.

Me uskomme syvällisen tiedon ja ymmärryksen voimaan, joka syntyy yhteisen ajattelun voimasta, dialogissa ihmisten välillä ja hyödyntäen olemassa olevaa dataa ja hiljaista tietoa.” (KM Future)

Tarja Elorannan Erätauko-taival alkoi, kun hän osallistui ensimmäisiin Sitran järjestämiin Erätauko-koulutuksiin. Hän kertoo ihastuneensa menetelmään heti ja halunneensa ottaa sen käyttöön samantien. Nyt oli tullut vastaan jotain sellaista, minkä hän toivoi leviävän laajalle. Siitä lähtien Erätauko-koulutukset ovat löytyneet KM Futuren koulutustarjonnasta. 

KM Future järjestää sekä kaikille avoimia koulutuksia että suoraan erilaisille yhteisöille kohdennettuja tilaisuuksia. Koulutuksissa on ollut mukana laidasta laitaan erilaisia organisaatioita ja yrityksiä ympäri Suomen. Mukana kouluttautumassa ja viemässä Erätauko-menetelmää omalle työpaikalleen on ollut niin projektipäälliköitä, erilaisia vaikuttajia kuin johtotehtävissä olevia.

 

Ihmisten mukaan ottaminen sitouttaa ja synnyttää parempia tuloksia

Ihmisten osallistaminen mukaan päätöksentekoon ja vaikuttamaan yhteisiin asioihin, on ollut aina KM Futuren tekemässä työssä tärkeää. Halu vaikuttaa asioihin ja muuttaa niitä parempaan suuntaan lähtee nimittäin ihmisistä itsestään.

Tarjan mukaan monilla työpaikoilla on tunnistettu selkeä tarve sille, että istahdetaan alas ja keskustellaan rauhassa työyhteisöön vaikuttavista asioista. Keskustelun arvo siis usein tunnistetaan, mutta haasteeksi muodostuu ajankäyttö tai tiedottamisen yksisuuntaisuus. Keskustelulle ja kuulemiselle ei anneta riittävästi aikaa. Moni on kuitenkin kertonut oivaltaneensa koulutusten aikana, että jo lyhyessäkin ajassa voi rakentaa yhteyttä.

Tarja muistuttaa, että nykyaikainen johtaminen ei ole yksinkertaista. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, ja siksi olisi tärkeä kuulla organisaation joka tasolta kuulumisia. Mitkä asiat puhututtavat työyhteisössä? Millaisia mahdollisuuksia tai haasteita eri työtä tekevät näkevät? Mistä asiakkaat puhuvat? Entä toimittajat? Tämä kaikki on sellaista hiljaista tietoa, mikä olisi tärkeää saada esille. Tämä taas on haastavaa, ellei olla aidosti kiinnostuneita ja kuulla ihmisiä ympäri organisaation. On siis mentävä ihmisten joukkoon ja kuunneltava, mistä puhutaan.

Päätöksenteossa päästään pidemmälle, kun otetaan ihmiset mukaan. Samalla ihmiset myös sitoutuvat paremmin, kun he pääsevät vaikuttamaan. Näin myös asiat etenevät.”

Sen lisäksi, että työpaikoilla olisi tärkeä antaa aikaa keskustelemiselle, on Erätauon avulla mahdollista kuulla kaikkia, myös niitä usein hiljaisemmaksi jääviä ääniä. Tarja kertoo esihenkilöiden vieneen Erätauon mukanaan työpaikoille esimerkiksi tiimipalaverin kokouskäytännöksi. 

Tarve tasavertaiselle kuulemiselle on lähtenyt siitä kokemuksesta, että monet jättävät oman näkökulmansa tuomatta esille, jonkun toisen taas ollessa koko ajan äänessä. Erätauko mahdollistaa tasavertaisemman keskustelun luoden samalla parempaa keskustelukulttuuria työpaikalle. Samalla työntekijälle syntyy kokemus siitä, että minun näkökulmani on arvokas, ja se halutaan kuulla.

 

Hyvä keskustelukulttuuri tukee niin työpaikan arjessa kuin haastavista tilanteista selviämisessä

Esihenkilöllä on tärkeä rooli keskustelukulttuurin luomisessa. Hänellä on usein valtaa mahdollistaa hetki yhteiselle dialogille. Tarjan mukaan dialogin käyminen taas auttaa siihen, että saadaan ihmiset yhteen ja luodaan yhteyttä. Dialoginen johtaminen ottaa ihmiset mukaan osallistumaan ja vaikuttamaan työyhteisöä ja työntekemistä koskeviin päätöksiin.

Työpaikan arjessa nousee esille paljon erilaisia aiheita, joiden äärelle olisi tärkeä pysähtyä. Silloin tällöin olisi hyvä jäädä pohtimaan yhdessä, mikä on meille tärkeää, millaista kulttuuria rakennamme, miten kohtelemme muita, millaisia arvoja meillä on ja millaisen tulevaisuuden haluamme rakentaa.

Tarja kertoo työpaikan arvokeskustelujen ja erilaisten muutostilanteiden kytkeytyvän tiiviisti luottamuksen rakentamiseen; kun luodaan keskustelevaa kulttuuria, luodaan samalla myös luottamusta. Ja kun luottamusta on rakennettu keskustelemalla, usein myös hankalammat tilanteet ovat helpompia. Hyvä pohja siis tukee sitä, että myös vaikeista aiheista voidaan keskustella avoimesti. Näin syntyy myös vähemmän konflikteja.

Erätauko voisi olla yksi työelämätaito, joka kaikkien pitäisi oppia.”

Keskusteleminen ja keskustelevan kulttuurin luominen työpaikalle on olennaisen tärkeää. Työntekijöiden tulisi tuntea, että heidän ajatuksensa ovat arvokkaita, ja ne halutaan kuulla. Jos sen sijaan ylhäältä tuleva viesti on hyvin yksisuuntaista, ja työntekijälle jää tunne siitä, että hänen ylitseen kävellään, eivätkä arvot kohtaa, lähtee tämä myös aika äkkiä etsimään uutta työpaikkaa. Ihmiset kannattaa pitää mukana eri keinoin.

Tarja uskoo, että jos keskustelemiseen panostaa tunnin tai kaksi silloin, kun on hankala tilanne, se myös varmasti maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Se, millaisen tunnejäljen tämä voi jättää työntekijään, on todella merkittävää. Lisäksi tällä tavoin luodaan yhteyttä toisiin ihmisiin. Yhteisen Erätauko-keskustelun käyminen voi toimia tärkeänä muistutuksena siitä, että haastavassa tilanteessa ollaan yhdessä ja yhdessä siitä voidaan myös selvitä. Keskusteleminen on hyvinvoinnin kannalta olennaista.

Tarjan omat Erätauko-oivallukset ovatkin liittyneet siihen, mikä voima ihmisissä ja yhdessä tekemisessä voikaan olla. Hänelle on jäänyt erityisen lämpimästi mieleen keskustelu, jonka hän ohjasi hyvin epävarmassa muutostilanteessa olevalle työyhteisölle. Tilanne oli aiheuttanut työpaikalla paljon epävarmuutta, pelkoa ja huolta. 

Parin tunnin keskustelun jälkeen ihmiset alkoivat kuitenkin rohkaisemaan toinen toisiaan siitä, miten he pärjäävät, kuinka heillä on paljon osaamista ja miten he tulevat tukemaan toinen toisiaan. Toisista ihmisistä saatiin voimaa ja lopussa osallistujien puheissa korostui yhdessä selviäminen. Osallistujan kommentti lämmitti mieltä: “Kyllä me tästä selvitään yhdessä.”

Tippa siinä tuli linssiin, kun ajoin keskustelun jälkeen kotiin. Ja tulee vieläkin, kun mietin, miten pystyin auttamaan heitä tuollaisessa tilanteessa.”

Tarja muistuttaa, että johtamisen näkökulmasta olennaista on myös psykologisen turvallisuuden luominen. Siitä puhutaan paljon, mutta sitä myös tarvitaan paljon. Tarvitaan uskallusta nostaa esille myös niitä vaikeita asioita, ja tässä esihenkilötyö on todella keskeistä. Esihenkilö on loppukädessä se, joka luo ilmapiiriä, jossa uskalletaan nostaa asioita esille sekä uskalletaan vaikuttaa, kyseenalaistaa ja olla oma itsensä. Erätauko-keskustelut voivat auttaa osaltaan parempien toimintatapojen luomisessa.

 

Minun, muiden ja aiheen parempi ymmärtäminen

Sen lisäksi, että Erätauko voi osaltaan auttaa mukaan ottamisessa, kuulemisessa, paremman keskustelukulttuurin luomisessa, luottamuksen rakentamisessa, yhteyden luomisessa ja vaikeiden asioiden puheeksi ottamisessa, on sen avulla mahdollista oppia tuntemaan myös itsensä, toiset keskustelijat ja keskusteltava aihe paremmin.

Tarja nostaa esille, miten Erätauko-keskustelujen myötä opitaan kuuntelemaan ja keskustelemaan tasavertaisemmin. Erätauko kehittää taitoa olla ihmisten kanssa, ja sen avulla voi oppia tunnistamaan, millainen keskustelija itse on. Keskustelujen avulla pääsee tarkastelemaan, miten oma ajatteleminen kehittyy, minkälainen tarve itsellä on kertoa omia ajatuksia, uskaltaako niitä ylipäätään kertoa ja miten esimerkiksi reagoi muiden sanomisiin. Keskustelemalla voi esimerkiksi tunnistaa, millaisia tunteita nousee, kun toinen onkin eri mieltä.

Tarja muistuttaa, että Erätauko-keskustelun myötä opitaan ymmärtämään erilaisia, eri taustoista tulevia ihmisiä. Tämä on tärkeää niin työpaikoilla kuin yhteiskunnan tasolla ylipäätään. Tänä päivänä on entistä tärkeämpää tuntea esimerkiksi erilaisia kulttuureja ja erilaisia tapoja tehdä asioita. Asiat kun kuitenkin tulevat ihmisten mukana myös työpaikoille. 

Sitten on toki vielä keskusteltava aihe itsessään, josta voi oppia keskustelun aikana. Aiheen käsittely ja siitä keskusteleminen eri näkökulmista voivat synnyttää valtavasti uusia ideoita työpaikalle. Vain muita kuuntelemalla voi oivaltaa jotain sellaista, mitä itse ei olisi osannut tulla ajatelleeksi.

 

Mikä Erätauko-säätiö?

Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.

Erätauko-säätiön visio on, että yhteiskunnallinen keskustelu on rakentavaa, kunnioittavaa ja siihen osallistuvat yhteiskunnan jäsenet laajasti. Ihmisillä ja organisaatioilla on sekä halua että osaamista käydä rakentavaa keskustelua tärkeistä aiheista.

KM Future järjestää kaikille avoimia Erätauko-koulutuksia lähi-, etä- ja verkkokoulutuksina. Osallistu mukaan KM Futuren Erätauko-koulutuksiin tästä.

 

Kirjoittanut: Eveliina Alho

Diablogit

Kaikki diablogit