Hankkeen keskeisenä tavoitteena oli kehittää monipuolisia tapoja edistää lasten ja nuorten osallistumista. Sen aikana kokeiltiin ja kehitettiin valtakunnallisia vaikuttamisen keinoja lasten ja nuorten kannalta merkittävissä lainsäädäntö- ja muissa hankkeissa. Lisäksi toteutettiin Digiraati.fi-alustaan liittyvä viestintäkampanja. Hanke toteutettiin osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa.

Motiva Oy suunnitteli ja kokeili kolmea eri menetelmää lasten ja nuorten kuulemiseen kansallisessa ohjelmassa demokratian ja osallistumisen edistämiseksi (”demokratiaohjelma”) sekä lakihankkeessa koskien puhelimen käyttöä kouluissa:

  • Erätauko nuorille -keskustelut
  • Mentimeter-kysely
  • Digiraati-verkkopalvelu

 

Erätauko nuorille -keskustelut lasten ja nuorten kuulemiseksi

Erätauko-keskusteluihin osallistui yhteensä 153 lasta ja nuorta (7–29 v.) eri järjestöistä, harrastusryhmistä sekä ala- ja yläkouluista. Keskusteluiden teemat vaihtelivat osallistujien iän mukaan:

  • Äänestäminen vaaleissa
  • Vaikuttaminen kouluyhteisössä
  • Nuorisovaltuustojen rooli

Keskustelujen tavoitteena oli selvittää, kuinka tuttuja vaikuttamisen keinot ovat nuorille, millaisia kokemuksia niihin liittyy ja mitä uusia mahdollisuuksia he toivoisivat. Kaksi keskustelua järjestettiin ruotsiksi, loput suomeksi. 

Eri sidosryhmät toteuttivat Erätauko-keskustelut itse annettujen tukimateriaalien avulla. Sekä ohjaajat että keskusteluihin osallistuneet lapset ja nuoret antoivat menetelmästä paljon positiivista palautetta. Ohjaajilta saadun palautteen mukaan lapset ja nuoret olivat kokeneet keskustelut myönteisinä ja merkityksellisinä:

  • Osallistujat pitivät paljon Erätauko-menetelmästä ja toivoivat, että samankaltaista menetelmää käytettäisiin laajemmin eri aiheita käsitellessä. He kokivat tulleensa kuulluksi ja se, että yhteenveto keskustelusta välitetään oikeusministeriöön koettiin merkitykselliseksi. 
  • Osallistujat pitivät keskustelusta ja he kokivat aiheen tärkeäksi. Osallistujat kertoivat myös oppineensa keskustelun myötä uusia asioita. 
  • Oli kiva keskustella, kun kaikki saivat puheenvuoron ja kaikkia kuunneltiin. Ihanan rauhallinen tilaisuus.

 

Lasten ja nuorten viestejä päättäjille:

  • Nuoret toivovat parempia vaikutusmahdollisuuksia ja suoraa vuoropuhelua päättäjien kanssa
  • Äänestäminen on tärkeää – oikeat kanavat ja sopivat ehdokkaat kriittisessä roolissa nuorten äänestysaktiivisuuden lisäämiseen
  • Nuoret toivovat lisää tietoa vaikuttamismahdollisuuksistaan, erityisesti sosiaalisen median kautta
  • Nuorille tärkeitä teemoja olivat mielenterveys ja kiusaamisen puuttuminen sekä kouliun olosuhteet ja vapaa-ajan mahdollisuudet
  • Nuoret toivovat päättäjiltä lupausten pitämistä, kunnioittavaa kohtelua ja oikeudenmukaisuutta

Keskusteluja hyödynnetään valtioneuvoston periaatepäätöksessä demokratian edistämiseen alkuvuodesta 2025 ja demokratiaohjelman toteutuksen toimenpiteiden suunnittelussa keväällä 2025.

 

Pääset lukemaan hankkeen loppuraportin täältä.

 

Mikä Erätauko-säätiö?

Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.

Erätauko-säätiön visio on, että yhteiskunnallinen keskustelu on rakentavaa, kunnioittavaa ja siihen osallistuvat yhteiskunnan jäsenet laajasti. Ihmisillä ja organisaatioilla on sekä halua että osaamista käydä rakentavaa keskustelua tärkeistä aiheista.

Uutiset

Kaikki uutiset