Meiltä tiedustellaan usein, missä ja milloin olisi seuraava mahdollisuus osallistua säätiön järjestämään Erätauko-dialogiin. Järjestämiemme koulutusten jälkeen kuulemme pohdittavan, esimerkiksi millaisen dialogin voisi itse järjestää, mistä aiheesta ja millaisessa yhteydessä – miten harjoittaa omaa fasilitointiosaamista?
Oletko juuri kouluttautunut Erätaukoon ja mietit, millaisen keskustelun voisit järjestää? Ehkä olet kouluttautunut jo jonkin aikaa sitten, mutta sopivaa tilaisuutta dialogin järjestämiselle ei ole vielä löytynyt? Tai ehkä Erätauko on sinulle vielä entuudestaan tuntematon, mutta olisit kiinnostunut kokeilemaan Erätauko-dialogiin osallistumista? Vai oletko jo harjaantuneempi Erätauon käyttäjä, joka kaipaa yksinkertaisesti lisää tilaisuuksia keskustelulle?
Vastauksena edellisiin olemme kehittäneet dialogikalenterin. Dialogikalenterin tarkoituksena on toimia matalan kynnyksen paikkana niin oman dialogin järjestämiselle kuin järjestettyyn keskusteluun osallistumiselle. Tarkoituksena on järjestää dialogeja ympäri vuoden, erilaisten merkkipäivien tienoilla.
Säätiö tulee järjestämään kuluvan vuoden aikana erilaisina merkkipäivinä dialogeja päivän teemaan liittyen. Kannustamme samalla muita järjestämään keskusteluja merkkipäiväviikolla, harjoittaen samalla omaa fasilitointiosaamista. Tuemme keskusteluiden järjestämistä tarjoamalla keskustelulle valmiin kaavan sekä valmista some-materiaalia.
Nämä dialogit on tarkoitettu kaikille. Dialogikalenteri on suunniteltu niin dialogin vakiintuneemmalle harjoittajalle kuin sellaisille, jotka ovat vasta pääsemässä käyntiin tai vasta kuulleet Erätauosta ensimmäistä kertaa. Tarkoituksena on luoda sekä osallistumisen että järjestämisen paikkoja.
Osallistu siis Erätauko-säätiön järjestämään dialogiin tai järjestä oma keskustelusi seuraavien merkkipäivien tienoilla:
Tarkoituksena ei ole keskustella niinkään päivän olemassaolosta, vaan löytää erilaisia näkökulmia aiheen ympäriltä. Päivät toimivat kattoteemoina, joihin on monia erilaisia lähestymistapoja. Valitse itsellesi tai organisaatiollesi sopiva kulma, ja muovaa aihe omannäköiseksesi.
Aiheiden ei tarvitse aina olla erityisiä ja suuria, vaan ne voivat olla hyvinkin ihmisläheisiä ja arkisia. Nyt on mahdollista harjoitella sitä, miltä rakentava keskustelu tuntuu ja toimii.
Esimerkiksi ystävänpäivänä voit järjestää keskustelun siitä, millä tavalla osallistujat itse vaalivat ystävyyttä tai mitkä asiat hyvässä ystävyydessä ovat heille itselleen merkityksellisiä. Suomen luonnon päivänä kulmana voisi olla esimerkiksi oma luontosuhde, viimeaikaiset luontokokemukset, luontoon liittyvät huolet ja toiveet tai vaikkapa luonnossa harrastaminen.
Isän- tai äitienpäivänä voit järjestää keskustelun esimerkiksi isäksi tai äidiksi tulemisen merkityksestä, yksinhuoltajuudesta, elämästä ruuhkavuosien aikana, vanhemmuuteen liittyvistä huolista, toiveista tai iloista tai vaikkapa siitä, mitä itse päivä kullekin merkitsee ja miksi. Dialogiin on olemassa monia eri kulmia, joihin voi järjestäjänä tarttua. Mistä olisi tärkeä keskustella ja kuulla ajatuksia sinun yhteisössäsi?
Olemme pyrkineet valitsemaan sellaisia päiviä, joiden kattoteema koskettaa tavalla tai toisella mahdollisimman montaa, ja jotka mahdollisimman monet voisivat kokea omakseen. Olemme valikoineet mukaan sellaisia aiheita, joihin on helppo liittyä.
Jos omalla organisaatiollasi tai jollain muulla yhteisöllä on jokin muu tärkeä merkkipäivä, jonka yhteydessä haluaisit järjestää dialogin, kannustamme ehdottomasti myös tähän ja autamme suunnittelussa mielellämme.
Valmis keskustelukaava ja some-materiaalit löytyvät täältä.
Erätauko-säätiö tulee myös itse järjestämään ystävänpäivän tienoilla dialogit sekä suomeksi että ruotsiksi. Lue lisää ystävänpäivänä järjestämistämme dialogeista täältä:
Tulevat dialogit
Ei tapahtumia tällä hetkelläKeskustelun järjestettyänne pyydämme teitä raportoimaan, milloin järjestitte keskustelun ja kuinka monta siihen osallistui. Mikäli kirjaatte keskustelun, ei kirjausta tarvitse liittää raporttiin. Keskustelun oivallukset voi kuitenkin lisätä raportointiin mukaan.
Raportoi järjestämästäsi keskustelusta tämän linkin kautta.
Jos teillä herää lisäkysymyksiä, meihin saa olla koska tahansa yhteydessä. Vastaamme mielellämme ja autamme myös uusien ideoiden toimeenpanemisessa!