Ukrainan sota on pakottanut monet etsimään väliaikaisen kodin Pohjoismaista. Riippumatta siitä, aikovatko ukrainalaiset palata kotiin vai löytävätkö he pysyvän kodin uudesta asuinmaastaan, on heidän äänensä kuuluttava julkisessa keskustelussa.

Erätauko-menetelmän avulla on mahdollista käydä tasavertaisia ja oivaltavia keskusteluja, antaen samalla äänen heille, jotka eivät aina keskusteluissa tule kuulluksi. Erätaukoa voi käyttää aina, kun halutaan lisätä ymmärrystä eri taustoista tulevien ihmisten ajatuksista ja kokemuksista.

Uuteen työkaluun on koottu yhteistyössä virolaisen DD Foundationin kanssa seitsemän vinkkiä siitä, miten Erätauko-menetelmää voi hyödyntää ukrainalaisten osallistamiseksi yhteiseen keskusteluun sekä paremman ymmärryksen luomiseksi. 

Nämä oivallukset ja vinkit on kehitetty osana Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaa ”Empowering Pan-Nordic Public Discussion” -hanketta. Hankkeen tavoitteena on auttaa pohjoismaisia organisaatioita edistämään mielekästä vuoropuhelua eri kansallisuuksien välillä ja siten kulttuurien välistä ymmärrystä ja yhteistyötä.

Työkalu perustuu eri Pohjoismaissa asuvien ukrainalaisten kanssa käytyihin haastatteluihin, mutta vinkit toimivat hyvänä työkaluna myös muiden kotinsa jättämään joutuneiden kanssa käytävissä keskusteluissa.

Löydät työkalun vinkkilistan tämän uutisen lisäksi Työkalut-osiostamme.

 

1. LUO KAIKILLE TASAVERTAINEN TILA KESKUSTELLA

On luonnollista olla kiinnostunut heidän kokemuksistaan ja ajatuksistaan, joiden kotimaassa käydään aktiivista sotaa. Joissakin keskusteluissa ukrainalaisia pyydetään kuitenkin vain kertomaan traumaattisista kokemuksistaan, eikä niinkään asiantuntemuksestaan, mikä voi saada monet tuntemaan itsensä esineellistetyksi. Erätauko-keskustelu auttaa luomaan tasavertaisen tilan keskustelulle Rakentavan keskustelun pelisääntöjen, fasilitoinnin sekä moninaisen osallistumisen avulla:

 

2. KESKUSTELE SODASTA JA KOKEMUKSISTA VAROVASTI JA VALMISTELE OSALLISTUJAT KESKUSTELUUN ETUKÄTEEN

Sodasta keskusteleminen voi herättää voimakkaita tunteita, joista osallistujat eivät välttämättä ole valmiita keskustelemaan tai joita he eivät ole valmiita kokemaan. Kun valitset aihetta, pidä tämä mielessäsi ja valitse mahdollisuuksien mukaan jokin neutraalimpi aihe. On myös tärkeää, että kaikki keskusteluun osallistuvat ovat valmistautuneita ja tietävät, mistä keskustellaan. Tilan tulee olla turvallinen, mikä tarkoittaa sitä, että osallistujilla ei ole painetta puhua asioista, joista he eivät halua keskustella.

 

3. ETSI PAIKALLINEN KONTAKTI, JONKA AVULLA KUTSUA OSALLISTUJIA KESKUSTELUUN

Voi olla haastavaa kutsua keskusteluun mukaan ihmisiä, jotka eivät puhu kanssasi samaa äidinkieltä. Etsi siis yhteisöjä sekä paikallisia julkisia tahoja, jotka ovat jo luoneet yhteyksiä ja luottamusta paikallisiin ukrainalaisyhteisöihin. 

Erätauko-työkaluista löydät hyviä vinkkejä osallistujien kutsumiseen:

 

4. ALOITA KÄYTÄNNÖNLÄHEISISTÄ AIHEISTA

Kuten kuka tahansa muukin, jos sinulla itselläsi ei ole aiempaa kokemusta Erätauko-keskusteluun osallistumisesta, olet tuskin kiinnostunut panostamaan aikasi ja energiasi aiheeseen, joka ei ole lähellä päivittäistä elämääsi. Kun taas saat positiivisia kokemuksia, alat avautua erilaisille osallistumismahdollisuuksille. Jos siis haluat saada ukrainalaiset tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja osallistumaan keskusteluusi mielellään, aloita aiheista, jotka koskettavat heidän jokapäiväistä elämäänsä. Näitä ovat esimerkiksi koulutus, työmahdollisuudet, integroituminen yhteisöön tai kielen oppiminen. 

Puhuminen omasta kokemuksesta on loistava tapa luoda positiivisia kokemuksia. 

 

5. PALATAKO KOTIIN VAI JÄÄDÄ – PÄÄTÖS, JOKA LUO ERILAISIA TARPEITA JA INTRESSEJÄ

Keskusteluaiheita ja osallistujia valittaessa on pidettävä mielessä, että ukrainalaisilla on erilaiset suunnitelmat ja tuntemukset sen suhteen, haluavatko he palata kotiinsa Ukrainaan mahdollisimman pian vai pyrkivätkö he rakentamaan uutta elämäänsä uudessa asuinmaassaan. Tämä voi olla hyvinkin henkilökohtainen ja tunnepitoinen kysymys sekä vaikuttaa suuresti siihen, mihin keskusteluun osallistuvat keskittyvät.

 

6. YHTEISEN KIELEN LÖYTÄMINEN: KÄYTÄ ENGLANTIA TAI KÄÄNTÄJÄÄ

Kielikysymys on hyvin olennainen silloin, kun paikallisia ja ukrainalaisia tuodaan yhteiseen keskusteluun. Nuoret ukrainalaiset puhuvat usein sujuvasti englantia ja ovat valmiimpia käymään keskustelua englanniksi, kun taas vanhemmat sukupolvet eivät yleensä osaa kieltä. Ennen kutsumista tulisi siis selvittää, millaisia ratkaisuja on käytettävä, jotta eri keskustelijat voivat osallistua keskusteluun mahdollisimman tasavertaisesti. 

Erätauko-työkalupakista löydät hyviä vinkkejä tasavertaisen keskustelun varmistamiseksi: 

 

7. OSALLISTAMINEN ON PROSESSI – EI KERTALUONTOINEN TAPAHTUMA

Osallisuuden tunnetta ei saavuteta yhdellä keskustelulla, vaan useampien myönteisten kokemusten myötä. Siksi suosittelemme suunnittelemaan useita toisiaan täydentäviä keskusteluja. Keskustelun päättäminen toimii väylänä uuden keskustelun jatkumiselle, minkä vuoksi keskustelu tulisi päättää yhdessä osallistujien kanssa käytävään vuoropuheluun, jonka aikana on mahdollista tarkastella keskustelussa esiin nousseita asioita. Lopuksi olisi hyvä pohtia osallistujien näkemyksiä käydystä keskustelusta – onnistuessaan dialogi tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen osallisuudesta ja luo merkityksellisyyttä.

Uutiset

Kaikki uutiset