Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan.
Tätä säätiö tekee toimimalla yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa, kouluttamalla uusia Erätauko-toimijoita, järjestämällä keskusteluja, koordinoimalla Erätauko-verkostoja, kehittämällä Erätauko-toimintamallia sekä toteuttamalla tilaisuuksia ja tapahtumia.
Säätiön työn vaikuttavuuden arvioinnissa tarkasteltiin toiminnan suoraa ja epäsuoraa vaikuttavuutta, toimintaprosesseja, tuotoksia, osallistujien sekä keskustelun järjestäjien palautteita ja toiminnan yleisiä vaikutuksia. Pyrkimyksenä on tukea säätiön toiminnan kehittämistä.
Säätiön vaikuttavuuden arviointi toteutettiin nyt toista kertaa. Lisäksi säätiön viestinnän vaikuttavuutta on arvioitu erikseen muutama vuosi sitten. Vaikuttavuuden arvioinnin toteutti sama ulkopuolinen ja itsenäinen toimija, kuin edelliselläkin kerralla.
Toiminnalle on edelleen yhteiskunnallinen tarve
Arvioinnin mukaan säätiön toiminnan perusteet ovat edelleen olemassa ja toiminnalle on selkeä, yhteiskunnallinen tarve. Säätiön toiminta on koettu ansiokkaaksi ja oikeaan suuntaan kohdentuvaksi.
Arvioinnin mukaan Erätauko-säätiö on luonut brändin, joka tunnetaan ja koetaan lämminhenkiseksi.
Sidosryhmien kokemuksen mukaan säätiö on erinomainen esimerkki siitä, miten henkilömäärältään pieni organisaatio pystyy aikaansaamaan positiivisia vaikutuksia verkostoitumalla oikein. Tällä hetkellä Erätauko-säätiössä työskentelee kuusi ihmistä.
Erätauko-toimintamalli on levinnyt laajalle
Säätiö on ylläpitänyt, kehittänyt ja laajentanut Erätauko-menetelmää ja tukenut sen käyttöönottoa aktiivisesti.
Arvioinnin mukaan menetelmän jalkauttamisen nähdään levinneen laajalle. Tässä apuna on menetelmän avoimuus sekä useat eri toimijat, jotka käyttävät Erätaukoa myös itsenäisesti.
Erilaisiin Erätauko-keskusteluihin on osallistunut jo yli 120 000 suomalaista ja menetelmä leviää myös ulkomailla. Erätauko on tuttu monissa pohjoismaisissa hankkeissa ja säätiö on tehnyt viime aikoina vahvaa yhteistyötä kansainvälisten organisaatioiden kanssa.
Käyttäjien kokemukset kertovat, että Erätauko on tapa tukea osallisuutta ja rakentavaa, yhteiskunnallista keskustelua
Arvioinnin mukaan Erätauko nähdään yhteiskunnallisesti merkittävänä keinona edistää dialogisuutta ja luoda rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Menetelmän avulla on mahdollisuus edistää osallistujien keskinäisen ymmärryksen vahvistusta.
Erätauko nähdään erityisen toimivana tapana osallistaa kansalaisia ja esimerkiksi hyvänä julkishallinnon työkaluna kansalaisten kuulemiseksi. Eri yhteistyökumppanit ja sidosryhmät ovat kouluttaneet menetelmän käyttöön omaa henkilöstöään ja jäseniään.
Johtopäätökset
Yleisesti ottaen arvioinnin perusteella Erätauko-säätiön toiminnalle on olemassa vähintään yhtä suuri yhteiskunnallinen tarve ja kysyntä, kuin toimintaa käynnistettäessä vuonna 2019. Säätiön toiminta nähdään tärkeänä ja oikeaan suuntaan kohdentuvana.
Säätiö mielletään dynaamiseksi toimijaksi, joka mahdollistaa ymmärrystä lisäävän keskustelukulttuurin kehittymisen suomalaisessa yhteiskunnassa. Etenkin toiminnan takana oleva henkilökunta saa sidosryhmiltä laajasti kiitosta hyvästä työstä.
Erätauko-säätiön vaikuttavuus on kasvanut vahvojen yhteistyökumppanuuksien myötä. Säätiön henkilöstö kiittääkin lukuisia yhteistyökumppaneita ja Erätauko-aktiiveja erinomaisesta työstä. Erätauon vaikuttavuus syntyy yhdessä toimeen tarttuen.
Yhteistyön ja kumppaneiden myötä Erätauko-keskusteluita on järjestetty eri puolilla Suomea. Hyvin sanottu -hanke yhteistyössä Ylen kanssa on hyvä esimerkki yhteistyöstä, jossa vaikuttamismahdollisuudet ovat laajat.
Säätiön toiminnan näkyvyys on erinomaista. Säätiö on onnistunut jalkauttamaan Erätauko-menetelmää ja sen itsenäistä leviämistä laajasti.
Edelleen löytyy kehitettävää
Erätauko-säätiö on kehitysmyönteinen ja utelias organisaatio, jolle sekä osallistujien, ohjaajien, järjestäjien että asiantuntijoiden palautteet ovat tärkeitä.
Erätauko-toimintamallia on kehitetty säätiön aikana entistä saavutettavammaksi. Esimerkiksi uusi Erätauko nuorille -kokonaisuus vastaa eri-ikäisiltä nuorilta ja aikuisilta saatuihin palautteisiin Erätauko-toimintamallia sekä sen käytettävyyttä koskien. Kokonaisuuden avulla pyritään entisestään helpottamaan Erätauon käyttöön ottamista sekä Erätauko-keskusteluihin osallistumista.
Lisäksi säätiö on luonut uusia työkaluja kuten Erätauko-keskustelun käsikirjoituspohjan, vinkit Erätauko-keskustelun toteuttamiseksi etäyhteyksillä sekä kielitietoisemman dialogin vinkit keskustelun ohjaajalle.
Jatkossa säätiön työssä pyritään entisestään parantamaan erilaisten kohderyhmien osallistumista sekä keskinäistä kohtaamista. Keskusteluihin osallistuneiden palautteiden mukaan tätä toivotaan myös. Erätauko on koettu hyväksi tavaksi kohdata eri tavoin ajattelevia ihmisiä ilman, että tarvitsee pyrkiä yksimielisyyteen, väitellä tai voittaa keskustelua.
Erätauko-toimintamallia tullaan kehittämään entistä saavutettavammaksi niin kielen kuin odotusten osalta. Työkaluja ja materiaaleja tullaan selkeyttämään ja keventämään tulevan vuoden aikana. Lisäksi säätiö tulee entistä enemmän keskittymään Erätauko-keskustelusarjojen järjestämiseen ja ohjaamiseen, vaikka koulutuksiakin tullaan jatkamaan.
Lopuksi
Erätauko-säätiö haluaa kiittää kaikkia niitä henkilöitä, toimijoita ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat vastanneet toiminnan arviointiin liittyviin kyselyihin, työpajoihin ja haastatteluihin.
Lisäksi säätiö haluaa kiittää kaikkia Erätaukoa eteenpäin vieneitä, yhteistyökumppaneita ja keskusteluihin osallistuneita. Erätauko on vaikuttavaa, koska sen hyödyn ja ilon kokee moni. Monet organisaatiot ovat vuosien aikana tarttuneet toimeen rakentavamman yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin luomiseksi. Kiitos.
Erätauolle on selkeä tarve. Tärkeää on myös kehittää menetelmää siten, että niin Erätauko-keskustelun järjestäminen, ohjaaminen kuin osallistuminen olisi mahdollisimman helppoa, selkeää ja yksinkertaista. Silloin myös Erätauon käyttäminen helpottuu ja sen avulla pystytään vastaamaan jatkossakin niihin yhteiskunnallisiin ja globaaleihin haasteisiin, joiden vuoksi se on luotu.
Erätauon avulla voi vahvistaa kuulluksi tulemisen kokemusta, osallisuutta, luottamusta, demokratiaa ja yhteiskunnallista resilienssiä.
Lisätietoja
Laura Arikka, toimitusjohtaja, Erätauko-säätiö
0445792686