Työelämäyhteistyöllä on tärkeä rooli Humakin tutkintokoulutuksissa. Opintojaksoilla opiskelijat pääsevät tekemään erilaisia projekteja työelämäkumppanien kanssa tai saavat räätälöityä koulutusta tai muuta työelämäosaamista Humakin eri koulutusalojen yhteistyötahoilta. Erätauko-säätiö on merkittävä työelämän yhteistyökumppani yhteisöpedagogikoulutuksen Yhteisöllisen pedagogiikan opintojaksolla. Erätauko-yhteistyö lähti liikkeelle, kun uutta opintojaksoa rakennettaessa pohdimme, millaista yhteistyötä työelämän kanssa voisimme tehdä opintojaksolla.

Yhteisöllinen pedagogiikka koostuu seuraavista kokonaisuuksista: 1) yhteisöllisen oppimisen ja yhteisöllisen pedagogiikan monitieteinen perusta, 2) sosiaalipedagogiikka ja sosiokulttuurinen innostaminen ja 3) erilaiset oppimiskäsitykset sekä 4) kohderyhmän, tavoitteen ja toimintaympäristön huomioiminen (Humakin ops 2023). Opintojakson keskiössä on yhteisöllinen oppiminen ja tavoitteena on, että opiskelija saa omakohtaista kokemusta yhteisöllisestä oppimisesta ja myös työkaluja ja menetelmiä tuottaa itse oppimistilanteita, jotka perustuvat yhdessä oppimiseen.

 

“Tuntuu, että sain tästä hyviä oivalluksia ja ajatuksia tulevaan” (opiskelijapalaute)

Opiskelijat saavat sekä verkossa että kampuksilla Erätauko-ohjaajakoulutuksen, jonka myötä heillä on valmius fasilitoida itse Erätauko-keskusteluja erilaisille kohderyhmille. Menetelmä soveltuu keskustelutilanteisiin, joissa tarvitaan jonkin aiheen syvempää ymmärrystä tai erilaisten ihmisten tasavertaista kohtaamista. Keskustelu tähtää erilaisten näkökulmien ymmärtämiseen, ei yksimielisyyteen tai ratkaisuihin. (Erätauko 2024.) Tukea keskustelun suunnitteluun ja toteuttamiseen antaa rakentavan keskustelun prosessi, jonka vaiheet esitellään seuraavassa kuvassa. (Kuva 1).

Erätauko-keskustelut olivat opintojaksoa suunnittelevalle lehtoriporukalle tuttuja eri yhteyksistä. Mieleemme juolahti, että jos voisimme tarjota opiskelijoillemme mahdollisuuden saada Erätauko-ohjaajakoulutus kyseisen opintojakson aikana? Innostuimme ajatuksesta, että opiskelijat saisivat omakohtaisen kokemuksen menetelmästä ja voisivat hyödyntää menetelmää myös opintojakson ohjaustehtävässä. Otimme yhteyttä Erätauko-säätiöön ja saimme soviteltua koulutustilaisuudet kaikille kampuksille ja myös verkko-opiskelijoille.

Vuoden 2024 koulutukset ovat olleet vaikuttavia. Opiskelijapalaute koulutuksista on ollut kiittävää. Opiskelijat ovat saaneet kokemuksen Erätauko-keskustelusta, teoreettisesta taustasta sekä hyvät eväät järjestää ja fasilitoida Erätauko-keskustelun kokonaisuus. Osa opiskelijoista onkin järjestänyt ja fasilitoinut Erätauko-keskusteluja eri ympäristöissä osana opintojaksoa. Annettuna teemana on ollut yksinäisyyden vähentäminen Suomessa. Keskusteluja on järjestetty työpaikoilla, nuorten parissa sekä perhe- ja ystäväpiirissä.

 

Opintojaksopalautteista poimittua

Erätauko-koulutus ja kouluttaja olivat aivan huippuluokkaa, suurkiitos että tämän saitte järjestymään osaksi kurssia!”

Todella mielenkiintoinen ja kokonaisvaltainen paketti! Kiitos! Paljon uusia ideoita ja varmuutta tulevaisuuden keskustelujen pitämiseen. Hyvän suunnittelun merkitys kirkastui itselleni. Erätauon sivustolla huikea määrä hyvää materiaalia oman toiminnan tueksi. Nyt suunnittelemaan.”

Mielestämme Erätauko-keskustelu soveltuu hyvin yhdeksi yhteisöllistä työotetta edistäväksi menetelmäksi. Tässä työelämäyhteistyössä on erittäin arvostettavaa se, että Erätauko-säätiö mahdollistaa kaikille halukkaille yhteisöpedagogiopiskelijoille hankkia valmiudet ohjata Erätauko-keskusteluja, joita he voivat hyödyntää jatkossa opintojensa aikana sekä työelämässä.

Löydät alkuperäisen julkaisun täältä.

 

Kirjoittajat:

Eeva Mäntylä, lehtori, Humak 

Päivi Timonen, verkkopedagogi, lehtori, Humak ja väitöskirjatutkija, Lapin yliopisto

Uutiset

  • Erätauko nuorille -keskusteluilla kuultiin 153 lasta ja nuorta

    Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy toteutti syksyllä 2024 oikeusministeriön toimeksiannosta hankkeen, jossa kokeiltiin, kehitettiin ja tuettiin lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Osana hanketta järjestettiin Erätauko nuorille -keskusteluja, joihin osallistui yhteensä 153 lasta ja nuorta. Osallistujat kokivat tulleensa kuulluiksi, arvostivat menetelmää ja toivoivat sen laajempaa käyttöä.
  • Turvallinen kouluarki rakennetaan yhdessä

    Suomen Vanhempainliitto ja Erätauko-säätiö esittelevät Educa 2025 tapahtumassa keinoja, joiden avulla hankaliakin asioita voidaan ottaa rakentavasti ja tasavertaisesti puheeksi.
  • ”Minkälaisia ajatuksia sulla tulee tulevaisuuden sosiaaliturvasta?” – Sosiaaliturvadialogien sarja käynnistyy

    Sosiaali- ja terveysministeriö ja Erätauko-säätiö järjestävät 25 Erätauko-dialogia, joissa keskustellaan sosiaaliturvan tulevaisuudesta. Tavoitteena on lisätä julkista keskustelua sosiaaliturvasta, vahvistaa eri tahojen vuoropuhelua, lisätä kansalaisten osallisuutta sosiaaliturvauudistuksessa ja tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi.
Kaikki uutiset